Enkel skanner hittar den bästa WiFi-signalen

Vill du veta vilket sätt att peka på din WiFi-antenn för att få den bästa signalen? Det är ett gissningsspel för de flesta av oss, men en snabb byggnad av en skanning WiFi-antenn med mestadels off-the-shelf-komponenter kan peka dig i rätt riktning.

Med mättnad WiFi-täckning på de flesta ställen dessa dagar, optimerar din signal kan tyckas som en meningslös övning. Och det verkar faktiskt [Shawnhymel] byggt detta mer för skojs skull än av praktiska skäl. Ändå kan vi se applikationer där en scanning Yagi-Uda-antenn skulle komma till nytta. Byggnaden började med en “WiFi divining Rod” [Shawnhymel] skapad från en enkel homebrew Yagi-Uda och en ESP8266 för att visa den mottagna signalstyrkaindikationen (RSSI) från en specifik åtkomstpunkt. Trött på att manuellt flytta popsicle-pinnen och Paperclip-antennen byggde han en tvåaxels-scanner för att svänga antennen genom en fullständig halvklot.

RSSI för varje punkt spelas in, och när skanningen är klar svänger antennen tillbaka till den starkaste punkten. Med tanke på antennens mindre än perfekt riktning – [Shawnhymel] handlas smal strålbredd för vinst – vi tänker på den “starkaste punkten” är något subjektiv, men med en bättre antenn kan det vara ett praktiskt verktyg för platsundersökningar, automatiserad radioriktning hitta, eller bara kartlägga RF-miljön i ditt grannskap.

Yagi-Uda-antenner och WiFi är inga främlingar till varandra, oavsett om det är en WiFi-snipergevär eller en annan återvinning av Bin Yagi. Naturligtvis är denna skanner inte begränsad till WiFi. Kanske skannar en lätt yagi för 2 meter band skulle vara ett fantastiskt sätt att låsa på den lokala skinka repeatern.