Kontrollera MD5 -kontrollsumman på Windows / Mac / Linux / Android

MD5 -summan är en slags digital signatur för filer och zip -paket för att kontrollera filerna intaktheten. Det är verkligen lätt att kontrollera MD5 -sum online. Du kan också kontrollera MD5 -kontrollsumman på Windows, MacOS, Linux och Android med WinMD5Free -verktyg för Windows, HashTAB för Mac, Terminal Command på Linux och på Android med appar.

Vad är MD5 -summan?

MD5 är en allmänt känd term i teknikvärlden men om du är en entusiastisk Android -användare måste du ha konfronterat termerna som “MD5SUM”, “MD5 Hash” eller “MD5 Checksum” ganska ofta. Många officiella och skräddarsydda ROM-filer, mods och återhämtningsblinkbara dragkedjor kommer förkrypterade med en speciell kod av säkerhetsskäl. Det är ett slags lösenord som används för att se till att filernas integritet i en zip eller ett programvarupaket.

En MD5-kontrollsumme är en matematisk algoritm är normalt en uppsättning av 32-tecken hexadecimala bokstäver och siffror som beräknas i en fil med ett verktyg. Dessa siffror genereras med hjälp av specialverktyg som använder “kryptografisk hashfunktion som producerar ett 128-bitars (16-byte) hashvärde”. Det används inte bara för att kryptera ett zip -arkiv eller en EXE -installatör utan alla typer av filer. Du kan tilldela en MD5 -summa även till en text- eller pappersfil. Den bästa matchningen av MD5 -kontrollsumevärdet ser till att den digitala integriteten och säkerheten för en fil inte har brutits av någon annan och att det är den exakta kopian av den ursprungliga filen.

Således finns det de två huvudsakliga orsakerna till att MD5 -hashvärdet för en fil som du laddade ner inte matchar den ursprungliga summan:

Filen kan ändras av någon annan på ett obehörigt sätt.

Filen laddades inte på lämpligt sätt och några av dess element kan ha skadats.

MD5-kontrollsumman eller hashvärdet för en fil kan se ut som följande alfa-numeriska strängar:

25912DEACC5D55528E223EC7B99705CC

220C41F3B03F42190899DB8CB081B5C6

A578D837343FE2542ECF405A630D46A0

8223EC1C2AA71503B431A0DAABB23154
Varför måste vi kontrollera MD5 -summan?

Att installera en officiell firmware, en skräddarsydd ROM eller till och med en kärnfil med korrupt MD5-värde kan orsaka en murad telefon eller surfplatta. Det är därför mycket avgörande att när du laddar ner sådana filer med ett syfte att installera dem på din enhet, se till att jämföra/matcha den beräknade MD5 -kontrollsumman mot den som levereras på nedladdningssidan för att verifiera deras integritet. Jag har sett olika fall där människor rapporterar att deras enhet gick till Bricked State efter att ha installerat en viss fil. I många fall kan du få ett fel i installationen om MD5 -hashvärdet inte är korrekt.

Det är en sedvanlig praxis bland Android -utvecklare att nämna MD5 -summan av deras ROM, mods och kärnor när de delar dem. Efter att ha laddat ner sådana filer kan du köra ett MD5 Checker -program på din dator för att matcha MD5 -värdet. Det summan matchar perfekt, du kan fortsätta att installera filen. Om det finns ett missförhållande mellan värdena måste du undvika att installera sådana filer.

För att se till att det bara är ett fall med dålig nedladdning kan du prova att ladda ner filen igen, helst från en annan spegel eller webbläsare. Om matchen misslyckas igen, kontakta utvecklaren och rapportera den. Du kan också kontakta utvecklaren för att se till att MD5 som de levererade med en viss fil var korrekt, eller be honom att ge dig en alternativ länk för att ladda ner filen.

Redaktörens val: Fixa Play Store -fel (kod 495/941/927/504/413/406/491)

Kontrollera MD5 -kontrollsumman på Windows

Om du är Windows -användare. Du kan hitta en mängd MD5 -kontrollsumprogram som finns tillgängliga på internet som kan användas för ändamålet. Personligen använder jag ett mycket bra och lätt att använda ett verktyg som heter WinMD5Free. Så här kontrollerar du MD5 -kontrollsumman på Windows.

Ladda ner den aktuella versionen av WinMD5Free från den officiella webbplatsen.

Extrahera den nedladdade zip och starta WinMD5.EXE -filen.

Klicka på bläddringen..Knapp, navigera till filen som du vill kontrollera och välj den.

Precis som du väljer filen visar verktyget dig sin MD5 -summa.

Kopiera och klistra in det ursprungliga MD5 -värdet som tillhandahålls av utvecklaren eller nedladdningssidan i rutan nedan.

Klicka sedan på knappen Verify.
Kontrollera MD5 på Windows

Verktyget ger dig sedan matchresultaten som visas på skärmdumpen ovan.

Du kan också använda ett annat bra verktyg som heter HashTAB för att verifiera MD5.

Verifiera MD5 -summan på Mac

Om du är MAC -användare, följ dessa steg för att jämföra MD5 -summan. För att kunna jämföra värdena måste du ha den ursprungliga kontrollsumman.

Ladda ner HashTab -programmet på din dator.

När nedladdningen är klar kommer du att bli ombedd att installera programmet. Du kan nu börja kontrollera MD5 -summor på din dator.

Notera platsen för den nedladdade filen som måste kontrolleras.

Navigera till den här filen och gör högerklicka på den. Vänsterklick sedan på egenskaper.

I fönstret Egenskaper ser du en ny flik som heter “File Hashhes”. Vänsterklicka på den.

Att göra detta kommer att beräkna hashvärdet på filen.

Om värdena som tillhandahålls av utvecklaren och den beräknadenull