Den laserstyrda rullstolen

med en skanningslaser som liknar de som används i industrisäkerhetssystem, tillåter en ny rullstol som utvecklats av Sveriges Luleå tekniska universitet. De som är synskadade för att driva den utan hjälp. En bilist ges haptisk återkoppling som ett navigationshjälpmedel, som enligt uppgift liknar en sockerrör.

Även om något som detta är bra i konceptet, är den här idén redan en fungerande prototyp. Doktorand Daniel Innala Ahlmark (som är synskadade själv) har redan tagit denna rullstol på ett testkörning i sitt universitets upptagna datavetenskap, el- och rymdteknikavdelning. Efter denna testkörning påpekade han att han “kände sig trygg som att använda en vit sockerrör”.

Det är verkligen snyggt att se teknik och hacking färdigheter som används för att hjälpa människor som är försämrade på något sätt (till och med kallare för att se någon visuellt försämrad, vilket hjälper till med själva processen!). För mycket mer “hacks” relaterade till att hjälpa människor kolla in den här hjärnstyrda rullstolen, eller den här mobilitetsenheten för barn.